Megszavazták az eCall bevezetését

Témakör: Technológia

Az Európai Unió forgalommal foglalkozó bizottsága már 2005 óta foglalkozik egy olyan rendszer kialakításával, amely egész Európát átölelné, és mindenki számára elérhető lenne. Ennek legfontosabb célja, hogy a 112-es segélyhívó szám egész Európa területén egységes legyen, és legalább két nyelven tudjanak beszélni a diszpécserek.

Coppola ifjúság nélküli ifjúsága

Témakör: Film

Tíz éve nem készített filmet Francis Ford Coppola - a korrupció világában kalandozó Esőcsináló volt az utolsó, és azt is inkább „gyűjtőknek" ajánlák - de ő már megengedheti magának, hogy ritkán szólaljon meg.

Most azonban megtörte hallgatását az Ifjúság ifjúság nélkül című alkotásával, amelyet Mircea Eliade román író novellájából készített. Ha Coppola belefog valamibe, annak egészen biztosan nagy visszhangja van, és nem azért, mert az olasz-amerikai rendező annyira szereti a reflektorfényt - sőt, ellenkezőleg.

De aki letett olyan filmeket az asztalra, mint a Keresztapa-trilógia, (még akkor is, ha az első részt még ő sem tudta felülmúlni), aki megcsinálta a dzsungelháborúk esztelenségének és lélekromboló hatásának tökéletes rajzát az Apokalipszis, mosttal (aki még nem látta a rendezői változatot, sürgősen nézze meg, még a képernyő előtt is padlót fog tőle az ember, nemhogy moziban és örökre elválaszthatatlanná válik a kelet-nyugati keresztútnál felrobbanó Doors-darabbal, a The Enddel), aki többet mondott a lehallgatások univerzálisan kikerülhetetlen körcsapdájáról a Magánbeszélgetésben, mint több száz utólagos „leleplező riport" a III/III-as dossziékról, már megérdemel minden figyelmet.

 

Evanescence - The open door

Témakör: Zene

Az együttes 2003-ban, Fallen című albumával robbant be a köztudatba, mely mérföldkőnek számított a lírai rockzene világában. A Bring me to life és társai egyfajta poszttraumatikus vízióként hatottak a rajongókra, s a dalokban titokban megbújó optimista üzenet tette bájossá az egész produkciót. Eme kettősség egyébként egyértelműen látszott a banda hangzásvilágán is, hiszen Amy Lee operettbe illő erőteljes, mégis bársonyos hangjával szörfözött a zúzós zenei alapon. A dalok nagyrésze fölcsendül a daredevil című, egyébként nézhetetlen filmben, melyben az ákszklikkelő Ben Affleck vörös bőrcuccban menti meg városát.

Qi Gong, ejtsd: Csíkung

Témakör: Emberek

A csíkung szó évezredekre visszanyúló hagyományos kínai testgyakorlatokat jelöl. Lényege, hogy az energia, mandarin kínai nyelven a csí a test energiaútjain, a meridiánok mentén halad az emberi szervezetben, összekötve szerveket, szervrendszereket. Ha a csí útja gátolva van, van huzamosabb ideig nem áramlik megfelelően, betegségek kezdenek kialakulni. A csíkung gyakorlatok – köztük a csíkungon alapuló taicsí gyakorlatok is – ezt az energiaáramlást hivatottak helyreállítani, egészséges szinten tartani, gyengéd, méltóságteljes mozdulatokon, mozdulatsorokon keresztül. A lényeg az emberi test – és az őt magába foglaló természet – ellentétes oldalainak egyensúlyban tartása. Amikor ez a két oldal, a yin és a yang oldalak egyensúlyban vannak, szervezeted, tested, lelked jó egészségnek örvend.

Perui indián asszonyok ereje

Témakör: Emberek

Ahol a legnagyobb az ínség, ott a legerősebb az összetartás: Peruban, az Andok csúcsai között élő, alig ezer nő vállvetve küzd képzésért, egészségért, munkahelyért. Látogassunk el egy ilyen hegyi faluba, hogy megismerjük mindennapi életük nehézségeit!

Egy omladozó sárkunyhó közepén, nyílt tűzön, egy horpadt lábasban leves fő. A falak repedésein befúj a szél, a tető csak a szitáló esőt rekeszti ki. Aki betér a házba, kérés nélkül kap egy tál levest, hogy felmelegedjék. Ez a leves – vízben főtt krumpli, minden hús és fűszer nélkül – a campesino indiánoknak, a perui Alpok őslakosainak mindennapi eledele.

Frida, Salma Hayek

Témakör: Film

Biszexuális kommunista festőnőről filmet készíteni pont annyira rizikós, amennyire nem az: biztosan lesznek, akiknek a témaválasztás épp elég ok arra, hogy tessen nekik a film, míg mások a mozik közelébe sem fognak menni amíg játsszák a tabuművet: Frida, amelynek szerencsére nem a botrányossága a legfőbb erénye.