Qi Gong, ejtsd: Csíkung

Témakör: Emberek

A csíkung szó évezredekre visszanyúló hagyományos kínai testgyakorlatokat jelöl. Lényege, hogy az energia, mandarin kínai nyelven a csí a test energiaútjain, a meridiánok mentén halad az emberi szervezetben, összekötve szerveket, szervrendszereket. Ha a csí útja gátolva van, van huzamosabb ideig nem áramlik megfelelően, betegségek kezdenek kialakulni. A csíkung gyakorlatok – köztük a csíkungon alapuló taicsí gyakorlatok is – ezt az energiaáramlást hivatottak helyreállítani, egészséges szinten tartani, gyengéd, méltóságteljes mozdulatokon, mozdulatsorokon keresztül. A lényeg az emberi test – és az őt magába foglaló természet – ellentétes oldalainak egyensúlyban tartása. Amikor ez a két oldal, a yin és a yang oldalak egyensúlyban vannak, szervezeted, tested, lelked jó egészségnek örvend.

Perui indián asszonyok ereje

Témakör: Emberek

Ahol a legnagyobb az ínség, ott a legerősebb az összetartás: Peruban, az Andok csúcsai között élő, alig ezer nő vállvetve küzd képzésért, egészségért, munkahelyért. Látogassunk el egy ilyen hegyi faluba, hogy megismerjük mindennapi életük nehézségeit!

Egy omladozó sárkunyhó közepén, nyílt tűzön, egy horpadt lábasban leves fő. A falak repedésein befúj a szél, a tető csak a szitáló esőt rekeszti ki. Aki betér a házba, kérés nélkül kap egy tál levest, hogy felmelegedjék. Ez a leves – vízben főtt krumpli, minden hús és fűszer nélkül – a campesino indiánoknak, a perui Alpok őslakosainak mindennapi eledele.

Gyorsan élni - multitasking a divat

Témakör: Emberek

E jelenség leírására a multitasking kifejezést a számítógépes technika szótárából kölcsönözték.

Hasonló eredményre jutott a kelkheim-kasseli jövőkutató intézet is: aki időt akar megtakarítani, az a metróhoz vezető úton issza meg reggeli kávéját, híreket a fitness studióban hallgat és tévézés közben telefonál.