Coppola ifjúság nélküli ifjúsága

Témakör: Film

Tíz éve nem készített filmet Francis Ford Coppola - a korrupció világában kalandozó Esőcsináló volt az utolsó, és azt is inkább „gyűjtőknek" ajánlák - de ő már megengedheti magának, hogy ritkán szólaljon meg.

Most azonban megtörte hallgatását az Ifjúság ifjúság nélkül című alkotásával, amelyet Mircea Eliade román író novellájából készített. Ha Coppola belefog valamibe, annak egészen biztosan nagy visszhangja van, és nem azért, mert az olasz-amerikai rendező annyira szereti a reflektorfényt - sőt, ellenkezőleg.

De aki letett olyan filmeket az asztalra, mint a Keresztapa-trilógia, (még akkor is, ha az első részt még ő sem tudta felülmúlni), aki megcsinálta a dzsungelháborúk esztelenségének és lélekromboló hatásának tökéletes rajzát az Apokalipszis, mosttal (aki még nem látta a rendezői változatot, sürgősen nézze meg, még a képernyő előtt is padlót fog tőle az ember, nemhogy moziban és örökre elválaszthatatlanná válik a kelet-nyugati keresztútnál felrobbanó Doors-darabbal, a The Enddel), aki többet mondott a lehallgatások univerzálisan kikerülhetetlen körcsapdájáról a Magánbeszélgetésben, mint több száz utólagos „leleplező riport" a III/III-as dossziékról, már megérdemel minden figyelmet.

 

Frida, Salma Hayek

Témakör: Film

Biszexuális kommunista festőnőről filmet készíteni pont annyira rizikós, amennyire nem az: biztosan lesznek, akiknek a témaválasztás épp elég ok arra, hogy tessen nekik a film, míg mások a mozik közelébe sem fognak menni amíg játsszák a tabuművet: Frida, amelynek szerencsére nem a botrányossága a legfőbb erénye.