Csokoládé nem csodaszer

Témakör: Technológia

Súlyos tévedés, hogy a nagymérvű csokoládéfogyasztás óvná a szívet, és csökkentené a vérrögök kialakulását. Az Edinburghban dolgozó magyar származású professzor Az emberi táplálkozás alapjai című könyv és más jelentős élelmiszer-tudományi tanulmányok szerzője, Antoni Ferenc e-mailben reagált Carl Keen kaliforniai professzornak a szénhidrátot tartalmazó édességek sokféle kedvező hatását ecsetelő állítására.

Antoni Ferenc idézi, s egyúttal cáfolja a kaliforniai táplálkozás-tudóst, a Magyar Hírlapban is citált Carl Keent, aki állítólag számottevő bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a flavonoidokban gazdag csokoládé fogyasztása csökkenthetné a vérrögök kialakulásának esélyét, és pozitív hatással lenne a szívre és az érrendszerre.

 

Éles ellenvéleményt fogalmazva meg, Antoni Ferenc professzor nem is saját kutatásaira hivatkozik, hanem a British Heart Foundation (Brit Szívalapítvány) meglehetősen kategorikus tiltakozására.

Az 1961 óta működő, szívbetegségekkel kapcsolatos kutatásokban vezető szerepet játszó alapítvány szóvivője, Belinda Linden meggondolatlannak nevezte a Kaliforniai Egyetem táplálkozástudósának újabban nagy port felverő állításait, s hangsúlyozta: Carl Klee mindössze 24 önkéntes jelentkező klinikai vizsgálatára alapozta merész következtetéseit, noha a sok-sok éve kialakult konszenzusos orvostudományi álláspont megingatásához legalább többezres nemzetközi vizsgálatra lenne szükség.

Nem vitatjuk, hogy a csokoládébab, a kedvelt édességek alapanyaga tartalmaz ugyan a szívműködést javító flavonoidokat, de túlságosan gazdag telített zsírokban és cukorban, ami hozzájárul az elhízáshoz és a koszorúér-betegségekhez, mondta a BBC-nek nyilatkozó Linden asszony, s hozzátette: a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával több flavonoid és más értékes tápanyag jut a szervezetbe, és e hasznos természetes anyagok nem tartalmaznak veszedelmes zsíradékokat.

A BBC által közzétett alapítványi nyilatkozat pikáns részlete, hogy tudomásuk szerint egy csokoládégyár szponzorálta a csokoládé előnyeit "bizonyító" vizsgálatot. Tehát valószínűleg az aligha tekinthető objektívnak.