Madrid

Témakör: Városok

A 4 milliós világváros az elmúlt húsz esztendőben a bürokratizmus fellegvárából elegáns, kulturális központtá változott. A világhírű múzeumok, a kulturális rendezvények és a nyűzsgő éjszakai élet mágikusan vonza a turistákat a világ minden tájáról. A várost - melynek jelképe a medve az eperfánál - 1561-ben II. Fülöp alapította és tette meg a spanyol birodalom fővárosává.

Madrid az Ibériai-félsziget középső részén helyezkedik el. A látogatók számára az utazás mindig ideális lehet, hiszen nyár meleg és száraz, és télen is enyhe idő fogad. Madridot lakosai La Villanak (a Falu) hívják. Számos negyedében élnek még azoknak a falvaknak a tradíciói, amelyekből a város összeolvadt.

 

Madrid magán viseli a Habsburg uralom jegyeit; főként reneszánsz és barokk stílusú épületek formájában. Ha elindulunk a város élettel teli központjából (Puerta del Sol) a Calle Mayoron, a Plaza Mayorra érünk, mely egy csodálatos, árkádos házakkal körülvett tér. Régen a társadalmi élet központja volt, rendezvények, ünnepségek színhelye, melyeket a király a számára fenntartott páholyból nézhetett végig. Ugyanitt a Casa de la Panadería finom péksüteményekkel, míg a Casa de la Carnicería különleges minőségű hentesárukkal várja az érdeklődőket. Érdemes megnézni a város ezen részén a régi katedrálist (Cathedral of San Isidro) és a Casa de Lope de Vega-t, a híres író házát.

A város megtekintését elkezdhetjük a középkori városrészben. A mór negyedben (Barrio de la Morería) három középkori teret találhatunk: Plaza de la Paja-t, mely a kereskedelem központja volt, a Plaza de San Andrés-t és a Plaza de Cruz Verde-t. Sok turista látogatja a környék épületeit, mint például a San Nicolás de los Servitas templomot, a San Pedro el Viejo tornyot, a Paza de la Villa-n a barokk városházát és a két XVI. századi palotát (Casa de los Cisneros,Casa de los Lujanes).

Madrid a Bourbon család hatalomra kerülésekor vált olyan jelentős várossá, mint amilyen ma. Ekkor épült a klasszicista stílusú királyi palota (Palacio Real). A Calle Alcalá és a Gran Via kereszteződésében egy pompás, barokk templom áll (Iglesia de San José) és a közelben az 1777-ben épült Palace of Buenavista.Ha az érdeklődő továbbsétál a Paseo del Pradon, gyönyörű szökőkutakat, botanikai kerteket láthat, vagy betérhet a Csillagászati Obszervatóriumba. A 19. században Napóleon új, Párizst idéző városközpontot akart létrehozni Madridban. Ennek szellemében épült a Plaza de Oriente a település operaházával (Teatro Real ).

A Paseo del Prado mentén található Madrid legszebb és legnagyobb parkja (Parque del Retiro), melynek nagy taván csónakázni lehet. Figyelemre méltó épületek a Kristály Palota és a Velazquez Palace. A Paseo de la Castellana sugárút mentén találhatóak a 20. század leghatásosabb munkái. A Plaza de Colón-on nagy szobrot állítottak Kolombusz Kristófnak. Észak felé tovább haladva megnézhetjük a modern építészet virágzásáról tanúskodó Torres de Colónt, az Edificio de la Uniónt y el Felixet, a La Adriatica-t, La caixa-t és a Kongresszusi Palotát.

Ha múzeumot szeretnénk látogatni Madridban, erre sokféle lehetőség kínálkozik. A világhírű Museo del Prado több, mint száz teremben mutat be műalkotásokat olyan jeles művészektől, mint például Goya, Rubens, Dürer és Bosh. A Museo Thyssen-Bornemisza a szürrealizmustól a pop-artig mindenféle irányzat képviselőinek munkáit állította ki (Van Gogh, Picasso, Dalí). A modern spanyol művészet kedvelői ellátogathatnak a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofiaba. Gót kincseket a Museo Arqueológico-ban tekinthetünk meg.

Az Újévet különös módon ünneplik a Madridiak. Több, mint 4 millió ember sereglik a városközpontba. Az éjféli gongütésre 12 szem szőlőt esznek meg, azt tartván, hogy azok szerencsét hoznak az elkövetkezendő év 12 hónapjára. Éjfél után a város egy nagy, forró táncmulatsággá változik át.

Május 15-én Madrid patrónusának tiszteletére eseménysorozatot rendeznek (Fiesta de San Isidoro):koncertekkel, bikaviadallal, színházi előadásokkal. Júliusban és augusztusban "Nyár a faluban" címmel kulturális események zajlanak. Augusztus 6-15-ig tartják a város legnépszerűbb eseményét, a Verbena de la Paloma nevű látványos, táncos fesztivált. Madrid minden év novemberében Nemzetközi dzseszz-fesztiválnak ad otthont. Decemberben Betlehemet állítanak fel a Plaza Mayoron.

Spanyolország fővárosa nem csak műemlékeiről és kulturális életéről híres. Sokan nevezik az európai éjszakai élet fővárosának. A Calle Huertason számos, a reggeli órákig nyitvatartó pubot, éttermet, bárt találhatunk. Téli estéken turisták, művészek, írók szívesen látogatják a város kávézóit (pl. Café Gijon). Nyáron nincs jobb annál, mint meginni egy koktélt a gyönyörű madridi kávézóteraszok egyikén (pl. Paseo de la Castellana, Gran Via). A Bilbao metróállomáshoz közel található a város leglátogatottabb diszkója. A szórakozás Madridban bevett szokás. Nem véletlen, hogy a reggeli órákban hazafelé tartva sokan rekednek meg a közlekedési dugókban.

Az éttermek is joggal harcolnak a látogatók kegyeiért. A madridi konyhaművészetet sok külső hatás érte. Nem könnyű tehát egy adott ételről megmondani, hogy mely eredeti madridi és melyik származik Spanyolország más részéről. Kedvelt ételkülönlegesség a cocido nevű egytálétel, valamint a callos a la madrilena, erősen fűszerezett pacal véreshurkával, paprikás kolbásszal. Helyi specialitás készül aszparáguszból és megemlítendő a híres fokhagyma leves (Sopa de Ajo). A helyiek szeretik a bárányból, borjúból készült ételeket, de a város igazi fellegvára a halételek kedvelőinek is. Vacsoránkhoz ízletes madridi borokat választhatunk, és kostólujk meg legkedveletebb italt a Sangria-t is. Az étkezés méltó befejezéseként elfogyaszthatunk egy pohárka ánizsos röviditalt (Anisado de Chinchón).

Madridból kirándulást tehetünk Toledóba (71 km), mely a középkori Spanyolország kulturális központja volt. Számos műemléke van. Megnézhetjük például az óvárosban lévő katedrálist faragott oltárával, képgyűjteményével. Alcala de Henares (30 km) régi reneszánsz stílusú egyetemi város. Feltétlen figyelmet érdemel a XV.században alapított egyetem, a városfal, az Iglesia Magistral templom és a Casa de Cervantes, a Don Quijote írójának háza. Chinchón egy romantikus, középkori falu, mely csodálatos, árkádokkal körülvett főteréről híres. A tér bikaviadaloknak, színházi előadásoknak ad helyet. II. Fülöp nyári palotáját (lásd a képen) tekinthetjük meg a Madridtól 50 km-re lévő El Escorialban. Minden madridi látogatónak érdemes megnéznie a településen lévő hatalmas méretű kolostort is, mely 21 évig épült.

Tekintse meg Madrid térképét itt!
Magyar Nagykövetség:
c/Angel de Diego Roldon 21.
28016 Madrid
Telefon: (34-91) 413-7099